OBILJEŽAVANJE 40 G. BRATIMLJENJA DVD-A BRATINA I DVD-A KRIŽ

||OBILJEŽAVANJE 40 G. BRATIMLJENJA DVD-A BRATINA I DVD-A KRIŽ

OBILJEŽAVANJE 40 G. BRATIMLJENJA DVD-A BRATINA I DVD-A KRIŽ

Svečano obilježavanje 40 godina bratimljenja DVD-a Bratina i DVD-a Križ održano je u subotu 03. listopada 2015. u Bratini. Prije službenog početka svečane sjednice delegati obiju društava posjetili su grobove pokojnih vatrogasaca DVD Bratina i zapalili im svijeće na groblju u Kupincu,te na grobu Josipa Mihalića u Gradecu Pokupskom.

Nakon toga vatrogasci DVD Bratina i DVD Križ,te ostali visoki vatrogasni dužnosnici postrojili su se ispred vatrogasnog doma u Bratini. Službeni prijem predao je zapovjednik DVD Bratina zapovjedniku VZO Pisarovina,dok je u pozadini svirala limena glazba DVD-a Križ koja je intoniranjem državne i vatrogasne himne označila početak svečane sjednice.

Sjednicu je nakon minute šutnje i počasti svim preminulim vatrogascima kao i hrvatskim braniteljima otvorio predsjednik DVD Bratina Ivan Orečić pozdravivši prisutne i zaželjevši im dobrodošlicu. Riječ je predao predsjedniku DVD Križ Franji Majeru koji se u svom obraćanju prisjetio kako je to bilo u samom početku bratimljenja i kako se prijateljstvo održalo do danas.
U kratkoj prezentaciji Tajnik DVD-a Bratina Zvonimir Peršin opisao je kako je to prijateljstvo započelo i kako traje od 1975 do 2015 godine. Najveće zasluge za zbližavanje ovih dviju društava ima preminuli g. Josip Mihalić iz Gradeca Pokupskog koji je tada bio tajnik DVD Bratina. On je bio zaposlenik tadašnje „Jamničke Kiselice” i kao trgovački putnik surađivao je sa „Trgovinom Križ” gdje je stekao puno prijatelja i poznanika pa je to odlučio prenijeti i na vatrogastvo. Na taj način su mjesta Križ i Bratina postali prijatelji,a vatrogasna društva su prijateljstvo odlučila okruniti potpisivanjem povelje o bratimljenju.
Naveo je i citat iz Povelje: “…sprovodeći želju svojih članova,koji teže daljnjem razvijanju bratskih i prijateljskih odnosa između DVD-a Bratina i DVD-a Križ,sa svrhom uzajamne suradnje na vatrogasnom polju proglašavaju POVELJU O BRATIMLJENJU.”
Svečane povelje su potpisane 23.02.1975.g. na 22.Skupštini u Bratini i 23.03.1975g. na 81.Skupštini u Križu.

Povodom današnjeg obilježavanja predsjednici DVD-a su izmijenili svečane plakete svojih društava.

Ovo najstarije bratimljenje DVD-a u Zagrebačkoj županiji(te među najstarijima u Hrvatskoj) lijepom riječju su pozdravili uvaženi gosti:Načelnik općine Pisarovina g.Tomica Kovačić, zapovjednik VZO Pisarovina g.Ivan Stepić, zapovjednik VZZŽ g.Josip Novosel, dozapovjednik VZZŽ g.Mario Matanić(ujedno i zapovjednik VZO Križ), predsjednik VZO Pisarovina g.Vladimir Krčelić,te na kraju predsjednik DVD Gradec Pokupski g.Franjo Dinković.

 

Nakon svečanog dijela veselo druženje se nastavilo sa kolegama i gostima iz DVD-a Donja Kupčina, DVD-a Pisarovina, DVD-a Gradec Pokupski, MO Bratina, Udruge Umirovljenika Bratina, KUD-a Bratinečko srce, LD Srnjak Bratina, MNK Bratina te Žunec-projekt d.o.o .

 
Slike: Tihomir Stepić
Tekst: Zamjenik Zapovjednika VZO Pisarovina,Tomislav Stepić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

By | 2017-09-12T09:35:03+00:00 14.10.2015|Sastanci i sjednice|Komentari isključeni za OBILJEŽAVANJE 40 G. BRATIMLJENJA DVD-A BRATINA I DVD-A KRIŽ

About the Author: