Vježba VZO Pisarovina „VARIONICA 2019.“

||Vježba VZO Pisarovina „VARIONICA 2019.“

Vježba VZO Pisarovina „VARIONICA 2019.“

Zajednička vježba snaga civilne zaštite Općine  Pisarovina pod nazivom „Varionica 2019.“ održala se u subotu 26.10.2019. sa početkom u 14³º h u proizvodnom pogonu tvrtke „Varionica Mrazek d.o.o.“ u Sajmišnoj ulici u Pisarovini.

Vježba se temeljila na scenariju gdje uslijed olujnog nevremena te udara groma u proizvodnu halu tvrtke „Varionica Mrazek d.o.o.“ dolazi do zadimljavanja prostora unutar pivovare te ozljede zaposlenika. Zaposlenici tvrtke  alarmiraju Županijski vatrogasni operativni centar koji izvještava  Zapovjednika VZO Pisarovina Ivana Stepića o nastaloj situaciji koji nalaže uzbunjivanje DVD-a Pisarovina  i DVD-a Donja Kupčina te se upućuje na mjesto intervencije.

Dolaskom postrojba DVD-a Pisarovina sa dva vozila pristupa spašavanju i evakuaciji zaposlenika iz proizvodne hale , dok postrojba DVD-a Donja Kupčina sa NV  dolazi na ispomoć kod spašavanje osobe koja je zbog nemogućnosti evakuacije zbog dima ostala zarobljena u jednom dijelu hale te gašenju objekta. Zbog dojave o više povrijeđenih ŽVOC poziva Zavod za HMP ZŽ te Gradsko društvo Crvenog križa iz Jastrebarskog. Redovnim postupanjem preko OKC PUZ obaviještena je i policija Xlll. PP Jastrebarsko. Nakon provedene evakuacije i gašenja četiri lakše ozlijeđene osobe zbrinjava GD Crvenog križa, a teže ozlijeđenog vozilo HMP ZŽ.

Dolaskom Zapovjednik VZO na mjesto  intervencije uočava da se je požar trave koji je nastao iskrenjem dalekovoda proširio prema bivšem prognaničkom naselju i prijeti drvenim kućicama i crkvi pa se uzbunjuju  DVD-i: Selsko Brdo, Lijevo Sredičko, Gradec Pokupski i Lučelnica te se upućuju na gašenje požara.

Zbog vjetra i brzog širenja požara Zapovjednik VZO nalaže ŽVOC-u da uzbuni postojbu DVD-a Bratina zbog mogućeg širenja požara na crkvu.

Tijekom intervencije zbog gužve u prometu na sporednoj cesti u poduzetničkoj zoni dolazi do prometne nesreće osobnog vozila i traktora  gdje kod slijetanja dolazi do potrebe oslobađanja osobe iz vozila i sanacije razlivenih tekućina. Tu intervenira postrojba  DVD Donja Kupčina te izvršava oslobađanje unesrećenog i zbrinjavanje razlivenih tekućina iz vozila. Spašenog vozača preuzima HMP ZŽ, a daljnji očevid i regulaciju prometa vrše djelatnici PP Jastrebarsko. Uspješnim gašenjem trave i kućica  te oslobađanjem unesrećenog iz vozila vježba je završila.

Cilj ove vježbe bila je koordinacija međusobnog djelovanja i suradnje različitih snaga Civile zaštite Općine  Pisarovina na zahtjevnoj intervenciji te njihovo uvježbavanje zajedničkog rada pri korištenju različitih alata,spasilačke opreme,uređaja, radio veza kao i različitih vidova postupanja.U vježbi je sudjelovalo 80 pripadnika službi CZ sa 15 vozila od kojih po prvi puta Gradsko društvo Crvenog križa iz Jastrebarskog.

Na postrojavanju poslije vježbe zapovjednik VZO Pisarovina Ivan Stepić  proglasio je vježbu uspješnom te čestitao i  zahvalio se svim sudionicima.

 

Tekst i slike: Tajnik VZO Pisarovina

Tomislav Stepić

 

By | 2019-11-05T11:39:08+00:00 05.11.2019|Događanja|Komentari isključeni za Vježba VZO Pisarovina „VARIONICA 2019.“

About the Author: