5. sjednica zapovjedništva Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije

||5. sjednica zapovjedništva Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije

5. sjednica zapovjedništva Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije

U prostorijama DVD-a Plešivica, VZG Jastrebarsko, održana je 30. listopada 2018. godine sjednica zapovjedništva Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.
Na sjednici su sudjelovala 32 (od 34) vatrogasna zapovjednika ili njihovi zamjenici, te kao gosti Darko Piškor, Tihomir Varga, Željko Popović kao domaćin i predsjednik VZZŽ Stjepan Ptiček.
Na sjednici od devet točaka dnevnog reda koje je predložio županijski zapovjednik Josip Novosel, raspravljalo se o:


1. Intervencije I-IX 2018., izvješće
a. Intervencije izvan područja odgovornosti, sufinanciranje
2. Provedba Programa aktivnosti
a. Planska dislokacija
b. Izvanredna dislokacija
3. UVI (upravljanje vatrogasnim intervencijama), realizacija projekta
4. Sustav radio veza
a. Radio stanice, realizacija projekta
b. Stručno povjerenstvo za razvoj sustava radio veza
5. Osposobljavanje vatrogasaca, realizacija 2018. i projekat za 2019.
a. Vatrogasna zvanja
b. Vatrogasne specijalnosti
c. Sufinanciranje osposobljavanja VIZ
d. Sufinanciranje osposobljavanja kroz projekat e-HVZ
6. Program nabave opreme
a. 400+400 jednostavna nabava, izvješće
b. 400+400 otvoreni postupak, izvješće
c. Vatrogasnog čamca (HVZ)
d. Prijenosna računala (podjela po članicama Zajednice)
7. Vatrogasna vježba (vježba ASAR-pad zrakoplova)
8. Natjecanja
a. Županijsko djeca
b. Državno za mladež
9. Pitanja i prijedlozi

Treba naglasiti da su sva izvješća o intervencijama sa raznim statističkim podacima dobivena iz aplikacije UVI, koja je pripremio županijski vatrogasni operativni centar.

Zapovjednicima je ukazano na nedostatak potrebnih podataka unesenih u aplikaciju Vatronet, od broja operativnih vatrogasaca sa svim podacima, unesene vatrogasne opreme i vozila kao i podataka o odgovornim osobama za uzbunjivanje vatrogasnih postrojbi pojedinih općina i gradova.

Ukupno je u ovom razdoblju bilo 1505 vatrogasnih intervencija koje je obavilo 110 vatrogasnih postrojbi Zagrebačke županije. Najveći broj intervencija obavile su 4 javne vatrogasne postrojbe koje osim svog područja ugovorom (ili bez njega) pokrivaju i dio svojih susjednih općina.

Na prijedlog županijskog zapovjednika usvojen je način raspodjele sredstava za intervencije izvan svoje zone odgovornosti.

Za ukupno 34 takve intervencije podijeljeno je 60 tisuća kn, prosječno dvije tisuće kn po intervenciji, koje je osigurala Zagrebačka županija u svojem proračunu.

Vatrogasci iz javnih vatrogasnih postrojbi iz Ivanić Grada, Velike Gorice i Samobora uz potporu dobrovoljnih vatrogasaca iz Ivanić Grada i Dugog Sela uspješno su sudjelovala na planskoj dislokaciji na otoku Visu i otoku Hvaru (općini Sučuraj).

U dosadašnji način sufinanciranja vatrogasnih kadrova (vatrogasaca, vatrogasnih dočasnika i časnika) usvojen je prijedlog o dodatnom sufinanciranju polaznika specijalnosti koje je provela vatrogasna škola DUZS-a kao i osposobljavanja polaznika osposobljavanja iz projekta eHVZ koja se provode u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.

Županijska zajednica provodi i osposobljavanje vatrogasnih zapovjednika kroz program VIZ 1, obavljeno je osposobljavanje 12 zapovjednika područja otok Ivanić a u pripremi je osposobiti 12 zapovjednika područja Brdovca, Sv. Nedelje i Stupnika.

Županijska zajednica kroz proračun Zagrebačke županije i vlastitih sredstava puno ulaže u sustav radio veza kroz postavljanje analogno-digitalnih repetitora (4) do nabavke mobilnih (60) i ručnih (100) radio stanica.

Za cjelovito uređenje ovog sustava sa izradom prijedloga rješenja, Županijsko zapovjedništvo je osnovalo stručno povjerenstvo u sastavu Darko Piškor, Tihomir Varga, Ivan Vukes, Goran Batušić i Bojan Žignić.

Županijska zajednica već 10 godina za redom provodi zajedničku nabavu vatrogasne opreme kroz program 400+400. što znači pola dogovorenog iznosa snosi županijska zajednica a pola zaajednice općina i gradova ili samostalni DVD-i.

Ove godine je sukladno Zakonu o javnoj nabavi kroj jednostavnu nabavu desetak grupa zajedničke vatrogasne opreme vrijednosti 225 tisuća kn i javnu nabavu koji je postupak bio podijeljen na 12 grupa različite vrste zaštitne opreme, ukupno procijenjene vrijednosti 845.755,00 kn bez PDV-a.

Vatrogasnim zapovjednicima podijeljena su prijenosna računala marke HP ProBook na koja su instalirani prečaci na Internet pregledniku (Google Chrome) :
• Vatronet
• Praćenje i navođenje vozila
• Interaktivna baza opasnih tvari
• UVI – web verzija
• Stanice HVZ
• Stranice VZZŽ

Također su na desktopu svakog računala bili svi materijali vezanu uz ovu sjednicu, tako da je ova sjednica sličila sjednici Vlade RH koju gledamo na televiziji.
Ukupna vrijednost nabave 36 laptopa je 231.450,00 kn.

Županijski zapovjednik kao član upravljačke skupine vježbe, iznio je svoje viđenje održane vježbe pada zrakoplova u Jastrebarskom koju je organizirala Državna uprava za zaštitu i spašavanje, te pohvalio angažman vatrogasaca i vatrogasnih zapovjednika s područja grada Jastrebarsko kao i zapovjednika i vatrogasaca iz JVP Velike Gorice i Samobora koji su također sudjelovali u vježbi. Svoje viđenje vježbe dao je i Tihomir Varga član ocjenjivačke skupine.

Članovima zapovjedništva prezentirani su rezultati održanog županijskog i državnog vatrogasnog natjecanja sa usvojenim prijedlogom snošenja dijela financijskih troškova.

Županijska zajednica je za državno natjecanje u Zadru snosila troškove jednog pansiona u Holiday resort Zaton, putnih troškova u iznosu od 1.400,00 kn po ekipi kao i troškova nabave majica i kapa za natjecateljska odjeljenja.

Na kraju sjednice Ivan Stepić je predložio da se vatrogasnim zapovjednicima koji su aktivni još uvijek od 1993. godine, na predstojećoj sjednici obilježavanja 25 obljetnice rada i postojanja VZZŽ, uruče prigodne plakete, što je jednoglasno usvojeno.

 

Županijski zapovjednik:

Josip Novosel, dipl.ing.

 

 

 

 

By | 2018-10-31T13:54:47+00:00 31.10.2018|Događanja|Komentari isključeni za 5. sjednica zapovjedništva Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije

About the Author: