ODRŽANA DRUGA OVOGODIŠNJA SJEDNICA SKUPŠTINE VZZŽ

||ODRŽANA DRUGA OVOGODIŠNJA SJEDNICA SKUPŠTINE VZZŽ

ODRŽANA DRUGA OVOGODIŠNJA SJEDNICA SKUPŠTINE VZZŽ

Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije održala je 22. prosinca 2015. godine svoju 2. redovnu Skupštinu. Skupština je održana u Vatrogasnom domu Stupnik, uz prisutnost 66 člana Skupštine (od 83) te brojnih gostiju. Sjednicu je otvorio predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, te na početku pozdravio ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje g. Jadrana Perinića, Predsjednika Skupštine Zagrebačke županije g. Dražena Bošnjakovića, Glavnog vatrogasnog zapovjednika g. Slavka Tucakovića te ostale uvažene goste.

Nakon izbora voditeljstva Skupštine, tajnica Stručne službe Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Tea Jambrečina prezentirala je projekte realizirane tijekom 2015. godine.

Kao prvo je spomenula brojna osposobljavanja izvršena u 2015. godini. Kroz prezentaciju spomenuti su programi sa najmlađima: natječaj za najbolji likovni i literarni rad na temu vatrogastva, boravak mladeži u Kampu vatrogasne mladeži u Fažani itd. Održana je i županijska združena vježba u Sv. Ivanu Zelini pod nazivom „Prigorje 2015″.

Prema izvješću županijskog vatrogasnog operativnog centra vatrogasne postrojbe zagrebačke županije dosada su obavile 1644 intervencije. Tajnica je spomenula i naknadu troškova za intervencije izvan područja odgovornosti, a sukladno Članku 4. Zakona o vatrogastvu. Sredstva u iznosu od 50.000,00 kn dodijeljena su vatrogasnim zajednicama za intervencije izvan svog područja djelovanja, a sredstva je osigurala Zagrebačke županija. U 2015. godina izvršena je planska dislokacija na priobalje, na svakoj od smjena sudjelovalo je 7 dobrovoljnih i 2 profesionalna vatrogasca sa 3 vozila. Vatrogasci Zagrebačke županije, njih 26, sudjelovali su i na izvanrednoj dislokaciji na otoku Pelješcu, za što su primili i priznanja koja im je ranije ove godine uručio Župan Stjepan Kožić.

Tea Jambrečina spomenula je i Program nabavke vatrogasnih vozila. Tako će se ove godine Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije sufinancirati nabavu 4 vatrogasna vozila sa ukupno 400.000,00 kn. Zatim je spomenut i program nabavke vatrogasne opreme 400+400=100% u kojem su ove godine sudjelovalo 22 članice Zajednice. Izvršena su i sufinanciranja nabave opreme i vozila prema zamolbama, ukupno 415.365,92 kn. U 2015. godini održana su i dva županijska vatrogasna natjecanja, u mjesecu lipnju za seniore te u rujnu za djecu i mladež.

Članice Zajednice ove su godine na stručnom putu posjetile svjetski sajam vatrogastva i zaštite „INTERSHUTZ 2015″ u Hannoveru a po prvi puta organiziran je stručni put za vatrogasne veterane. Tajnica je također spomenula kako je u Stručnu službu Zajednice ove godine primljena jedna osoba na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.

Slijedeći prezentirani programi su oni Zagrebačke županije. Tako je u 2015. godini osnovan centar za skladištenje opreme zaštite i spašavanje za Zagrebačku županiju u Sv. Ivanu Zelini. Također je ove godine prvi puta osigurano liječenje medicinskom rehabilitacijom u SB Naftalan za 30 dobrovoljnih vatrogasaca s područja Zagrebačke županije. Zagrebačka županija nabavila je i vatrogasnu opremu u vrijednosti od 426.548,28 i to: 2 čamca, termalne kamere, radnu vatrogasnu odjeću i obuću, čizme gumene i ribarske, repetitore, motorne pile, pumpe, kombinezone za šumske požare, kišna odijela, ronilačka odijela, agregate te vreće za spavanje. Dio te opreme deponirati će se u skladištu opreme CZ u Sv. Ivanu Zelini kako bi u slučaju kriznih situacija bila na raspolaganju operativnim snagama, a dio opreme će se ustupiti vatrogasnim postrojbama.

Četvrta točka dnevnog reda bio je Plan rada, Provedbeni plan unapređenja ZOP-a, Rebalans plana prihoda i rashoda za 2015., Financijski plan za 2016. godinu, te usvajanje Pravilnika o raspodjeli sredstava premije osiguranja, koje je prisutnima prezentirao županijski zapovjednik g. Josip Novosel. Kazao je kako će se plan rada provoditi kroz 5 osnovnih točaka: osposobljavanja, vatrogasne vježbe, praćenje vatrogasnih intervencija, nabava vatrogasne opreme te ostale aktivnosti. Govorio je kako se u slijedećoj godini planira nastavak programa nabave vatrogasne opreme, te novi program nabave vatrogasnih vozila, za koji je Zagrebačka županija u svom proračunu za 2016. godinu osigurala 500.000,00 kn. U 2016. godini planirano je održati združenu županijsku vježbu, omogućiti boravak 12 ekipa mladeži u vatrogasnom kampu u Fažani, raditi na edukaciji djece predškolske i školske dobi, te prema odlukama tijela Zajednice sufinancirati vatrogasna osposobljavanja, vježbe, nabavu opreme i vozila, vatrogasne intervencije.

Josip Novosel posebno je istaknuo trenutno aktualni projekt Europske unije čiji je cilj edukacija vatrogasnih operatera, vatrogasnih zapovjednika i odgovornih osoba u vatrogastvu za korištenje informacijskih aplikacija Hrvatske vatrogasne zajednice, te poboljšanje vatrogasnih vještina korištenjem informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Projekt se provodi u razdoblju od 01. siječnja 2016. do 31. prosinca 2020. godine u okviru kojeg će se educirati 2.237 vatrogasaca. Zapovjednik Novosel je slijedeće prezentirao financijsko izvješće za I-IX mjesec 2015. godine koje je usvojeno na tijelima Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije. Usvojen je i Rebalans plana i prihoda i rashoda za 2015. godinu, gdje je u prihodovnoj strani došlo do smanjenja prihoda od Hrvatske vatrogasne zajednice, sredstava Državne uprave za zaštitu i spašavanje za dislokaciju te sredstva za opremanje postrojbi zaštite i spašavanju. Navedenim sredstvima Zagrebačka županija direktno je nabavila vatrogasnu opremu a koja će biti na raspolaganju našim vatrogasnim postrojbama.

Nakon rebalansa, zapovjednik je prezentirao Financijski plan za 2016. godinu. Ukupan plan prihoda za slijedeću godinu iznosi 4.290.400,00 kn. Vezano uz Pravilnik o sredstvima premije osiguranja, Novosel je spomenuo Članak 3. Pravilnika prema kojemu je određeno: 5% za sredstva i opremu za vlastite potrebe, 15% za osposobljavanje, 45% za središnje postrojbe, 35% za ostale postrojbe.
Nakon prezentacije, prisutnima se obratio g. Stjepan Ptiček te zahvalio svima koji su pomogli realizaciji uspješnih programa te dao slobodnu riječ. Za riječ se prvi javio g. Josip Gerjević koji je zahvalio na potpori na osnivanju Kluba veterana te kazao kako su održane već dvije sjednice Skupštine. Naglasio je kako je u planu rada i osnivanje Kluba veterana Hrvatske vatrogasne zajednice.
Slijedeći se za riječ javio g. Dražen Bošnjaković, predsjednik Županijske skupštine te pozdravio sve prisutne u ime Župana i zamjenika Župana. Rekao je kako je ponosan svime što Zajednica radi te pohvalio samu organizaciju Zajednice. Posebno mu je drago što u okviru dobrovoljnih vatrogasnih društava stasaju mladi ljudi okruženi pravim vrijednostima te zaželio svima Sretne blagdane i što manje intervencija i što više edukacija.
Za riječ se javio i g. Jadran Perinić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje te se ukratko se osvrnuo na trenutnu aktualno tematiku, a to su Zakon o civilnoj zaštiti te Zakon o vatrogastvu, te pozvao vatrogasce na suradnju. Na kraju govora, zaželio je čestit Božić i uspješnu nadolazeću godinu.
Drugu redovnu Skupštinu zatvorio je g. Stjepan Ptiček izrazivši svima sve najbolje povodom Božića i Nove Godine, te pozvao prisutne na prigodni domjenak.

By | 2016-04-20T15:35:18+00:00 23.12.2015|Sastanci i sjednice|Komentari isključeni za ODRŽANA DRUGA OVOGODIŠNJA SJEDNICA SKUPŠTINE VZZŽ

About the Author: