OBILJEŽENE 22 GODINE USPJEŠNOG RADA VATROGASNE ZAJEDNICE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

||OBILJEŽENE 22 GODINE USPJEŠNOG RADA VATROGASNE ZAJEDNICE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

OBILJEŽENE 22 GODINE USPJEŠNOG RADA VATROGASNE ZAJEDNICE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije svečanom je sjednicom obilježila dvadeset i dvije godine uspješnog rada. Svečana sjednica je održana 27. kolovoza 2015. godine. u prostorijama DVD-a Šenkovec, Vatrogasna zajednica općine Brdovec.

Na poticaj Vatrogasnog saveza grada Zagreba i Hrvatskog vatrogasnog saveza, početkom 1993. godine počeli su se održavati inicijalni sastanci za osnivanje nove vatrogasne organizacije, koja bi pokrivala rad vatrogasnih saveza i društava na novoformiranom regionalnom ustroju tj. na područjima novih županija. Uz više pokušaja organizacije osnivačke Skupštine, ona se održala 28. kolovoza 1993. godine u Vatrogasnom domu DVD-a Samobor uz nazočnost 40 delegata, predstavnika 20 vatrogasnih zajednica, sa ukupno oko 228 dobrovoljnih vatrogasnih društava te preko 10.000,00 članova.”

Ovo je samo mali dio povijesnih činjenica koje opisuju protekle dvadest i dvije godine a na sjednici ih je iznio predsjednik zajednice Stjepan Ptiček koji je nastavio s činjenicama i  rezultatima koje je postigla zajednica kroz svoj rad, a posebno kroz programe nabavke nove vatrogasne opreme i novih vatrogasnih vozila.

Napomenuo je kako program nabave vatrogasne opreme uspješno funcionira već devetu godinu za redom, dok je program nabavke novih vatrogasnih vozila započeo 2008. godine. Sredstva za ovaj program osigurana su u proračunu Zagrebačke županije, Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, u proračunima općina i gradova kao i njihovih vatrogasnih zajednica odnosno DVD-ima.

G. Ptiček istaknuo je kako se u ovih sedam godina putem programa nabavilo 19 novih vatrogasnih vozila i to: 11 navalnih vozila, 4 autocisterne, dva tehnička vozila, 1 vatrogasna nadogradnja te jedno manje kombinirano vozilo.

U nastavku svečane sjednice, o povijesti i razvoju Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, govorio je g. Josip Novosel. Novosel je rekao kako je na samome početku Vatrogasnom zajednicom upravljao Upravni odbor, sa malim ili nikakvim financijskim sredstvima. Unatoč tome organizirana su prva vatrogasna natjecanja, osposobljavanje vatrogasnih sudaca, osposobljavanje vatrogasaca kroz program Florijan i druge aktivnosti. Danas Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije broji 34 stalnih članica sa 289 vatrogasnih društava i 4 javnih vatrogasnih postrojbi sa preko 15 000 članova.Povećanje broja članica dogodio se 1995. i 1996. godine kada su Zagrebačkoj županiji prišle općine Ivanić Grad, Križ i Kloštra kao i dijelovi grada Zagreba, Velika Gorica i Zaprešić.

Polučuju se prvi značajni rezultati sa natjecateljskim odjeljenjima, te je pravo natjecanja na vatrogasnoj olimpijadi 2001. godine u Finskoj stekla muška ‘A’ ekipa Deanovca iz Ivanić Grada.

Od tada na svim vatrogasnim olimpijadama imamo svog predstavnika, od Kampferberga u Austriji, našeg Varaždina zatim Rewingea u Švedskoj, Ostrave u Češkoj i najveći broj ekipa (5) 2013. na olimpijadi u Mulhousu u Francuskoj.

Novosel se osvrnuo na mnogobrojne aktivnosti koje provodi Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije: županijske vježbe,  rad sa mladima, dislokacija, rad ŽVOC-a u centru 112 itd.

U govoru se osvrnuo i na najodgovornije osobe županijske zajednice od njenog osnutka pa sve do danas.

Prigodnim govorima, prisutnima su se obratili načelnik općine Brdovec g. Alen Prelec, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije g. Dražen Bošnjaković te na kraju Župan Zagrebačke županije, g. Stjepan Kožić.

„Za vatrogastvo izdvajamo maksimalno koliko je to moguće i u tome prednjačimo u Republici Hrvatskoj“, rekao je Župan Kožić. Župan je naglasio kako se ponosi vatrogascima te kako su vatrogasci glavni organizatori brojnim društvenih i kulturnih događanja u njihovim gradovima i općinama.

Već drugu godinu za redom Zagrebačka županija odnosno njeni najvažniji predstavnici, Župan i predsjednik Skupštine uručuju posebna priznanja vatrogascima za njihov nesebičan i požrtvovan rad da li u obrani od poplave ili u obrani od požara.

Ove godine priznanja su primili vatrogasci koji su se na poziv Glavnog odnosno županijskog zapovjednika, odnosno svojih zapovjednika uputili na gašenje velikog požara na poluotoku Pelješcu.

slika_2

Priznanja su primile zajednice:

1. Vatrogasna zajednica grada Jastrebarsko

– u ime vatrogasaca Tomislava Fabijanića, Mihalea Popovića te Ivana Šeperića Grdiše

2. Dobrovoljno vatrogasno društvo Stupnik

– u ime vatrogasaca Karla Jelića, Tihomira Obraza i Matije Kokotovića

3. Vatrogasna zajednica grada Velika Gorica

u ime vatrogasaca: Željka Marinića, Davora Drakulića, Zvonimira Golubića, Danijela Ilečića, Marka Zupca, Ivana Vukašinca, Marka Kosa, Tomislava Klenovića te Ivana Bedekovića

4. Vatrogasna zajednica grada Sveta Nedelja

– u ime vatrogasaca Pavla Lackovića, Domagoja Lenarda i Nevenka Čižemišije

5. Vatrogasna zajednica grada Dugo Selo

– u ime vatrogasaca: Stjepana Kirina, Martina Terzića, Matije Hunića i Željka Remenara

6. Vatrogasna zajednica grada Samobora

– u ime vatrogasaca: Gorana Kelečića, Miroslava Rubinića i Zdravka Držanića

7. Vatrogasna zajednica općine Pisarovina

– u ime vatrogasca Ivana Pokupčića

slika_4

Nakon dodjele prizanja uslijedila je svečana primopredaja 5 novih vatrogasnih vozila:

1. zapovjedno vozilo za VZG Zaprešić

2. kombi vozilo za DVD Domagović

3. autocisterna za DVD Sv.Ivan Zelina

4. navalno vozilo za DVD Bistra

5. kombinirano vozilo za VZO Brdovec

Ključeve vozila svečano je uručio Župan Zagrebačke županije g. Stjepan Kožić.

Svečano je otvoren i Operativno-komunikacijski centar Vatrogasne zajednice općine Brdovec koji je počeo sa radom 01/2013. godine, kada je DVD Šenkovec počeo djelovati kao samostalno središnje društvo na području Vatrogasne zajednice općine Brdovec, a mogućnosti su mi velike: od praćenje vozila, konferencijske veze, mogućnost snimanja radio stanica te fiksne i mobilne telefonije, mogućnost priključka na tetra sustav itd.

slika_5

 

 

By | 2017-09-12T09:35:03+00:00 28.08.2015|Sastanci i sjednice|Komentari isključeni za OBILJEŽENE 22 GODINE USPJEŠNOG RADA VATROGASNE ZAJEDNICE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

About the Author: