VATROGASNA ZAJEDNICA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE ODRŽALA IZVJEŠTAJNU SJEDNICU SKUPŠTINE

||VATROGASNA ZAJEDNICA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE ODRŽALA IZVJEŠTAJNU SJEDNICU SKUPŠTINE

VATROGASNA ZAJEDNICA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE ODRŽALA IZVJEŠTAJNU SJEDNICU SKUPŠTINE

U organizaciji Vatrogasne zajednice grada Velike Gorice te Dobrovoljnog vatrogasnog društva Šiljakovina, u mjesecu svibnju održana je redovita izvještajna sjednica Skupštine Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije. Uz prisutne članove Skupštine te ostalih uzvanika, sjednici su nazočili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader. Nakon prigodnog kulturno-umjetničkog programa, sukladno usvojenom dnevnom redu, uslijedilo je predstavljanje izvješća svega onog što je, i više nego uspješno, odrađeno u protekloj godini. Sa svrhom unapređenja vatrogasne djelatnosti te stjecanja novih znanja za pripadnike vatrogasnih postrojbi u protekloj godini osposobljen je veliki broj vatrogasaca i to: za zvanje vatrogasac 204 polaznika iz 6 vatrogasnih zajednica, za zvanje vatrogasac I. klase 170 polaznika iz 5 vatrogasnih zajednica, za zvanje vatrogasni dočasnik 139 polaznika iz 5 vatrogasnih zajednica, za zvanje vatrogasni dočasnik I. klase 106 polaznika iz 4 vatrogasne zajednice te za zvanje časnik 53 polaznika iz 2 vatrogasne zajednice. Osim nabrojenih osposobljavanja, provedena su i razna usavršavanja za specijalnosti. Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije pokrenula je projekt uspostave Sustava za upravljanje vatrogasnim intervencijama (UVI) kojim se želi urediti vođenje intervencija od lokalne do županijske razine. Implementacija UVI-ja na području Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije prvo je provedena za djelatnike Županijskog vatrogasnog operativnog centra (ŽVOC) tijekom veljače i ožujka 2017. godine, a u potpunosti se počeo operativno koristiti od travnja prošle godine i to za obradu izvješća o intervencijama, a kasnije i za vođenje intervencija. Od 1. siječnja 2018. godine UVI se koristi kao operativni alat podrške vođenju vatrogasnih intervencija u potpunosti čime je VZZŽ napravila vrlo značajan iskorak i po ovim pitanjima vodeća je u RH te predstavlja primjer načina unaprjeđenja struke kroz nove tehnologije.

Operativni rad sažet je kroz niz vatrogasnih događaja u 2017.g. na koje su izlazile vatrogasne postrojbe s područja Zagrebačke županije a ukupno ih je bilo 2.069, dok je ukupan broj vatrogasnih intervencija iznosio 2.480. Vatrogasne postrojbe sa najvećim brojem intervencija su JVP Velika Gorica 374 te JVP Samobor 234, a od dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi to su DVD Sveta Nedelja 123, DVD Šenkovec 91 i DVD Sveti Ivan Zelina 88. Osim operativnog djelovanja na području Županije, postroje VZZŽ sudjelovale su i na planskim te izvanrednim dislokacijama obzirom da je u 2017. godini zabilježen ekstremno veliki broj požara u priobalju. Vatrogasci Zagrebačke županije dali su svoj doprinos izlaskom na izvanredne dislokacije diljem priobalja na zapovijed Glavnog vatrogasnog zapovjednika. Sudjelovali su na 5 izvanrednih dislokacija u razdoblju od 17. srpnja 2017. do 25. kolovoza 2017. godine a ukupan trošak izvanredne dislokacije iznosi 112.643,23 kn. Župan Zagrebačke županije prepoznao je požrtvovnost i hrabrost vatrogasaca te je donio Odluku o dodjeli 30.000,00 kn za nabavku nedostatne, a potrebne opreme za izvanredne dislokacije.

Županijsko vatrogasno natjecanje djece i mladeži održano je dana 09. rujna 2017. godine, domaćin natjecanja bila je Vatrogasna zajednica općine Klinča Sela a na međunarodnoj vatrogasnoj olimpijadi VILLACH 2017. od ukupno 13 odraslih ekipa iz RH, iz naše županije nastupilo je pet ekipa: muški DVD Razljev, DVD Andrilovec, DVD Paukovec, žene DVD-a Ribnica i profesionalne postrojbe VP Ivanić Grad. U protekloj godini za nabavku 20 novih vozila izdvojeno je 317.966,79 kuna a osim vozila nabavljena je i ostala oprema poput radio stanica, motornih pila, potopnih pumpi, dišnih aparata te naprtnjača. Godišnja pokazna vježba pod nazivom „URAGAN 2017.“ održana je na području grada Vrbovca a cilj vježbe bio je provjera pripremljenosti i osposobljenosti pripadnika operativnih snaga Civilne zaštite za izvršenje zadaća iz domene njihovih specijalnosti. Riječima podrške ali i zahvale za sve učinjeno, na kraju sjednice prisutnima su se obratili župan Stjepan Kožić i predsjednik HVZ-a Ante Sanader.

 

Ivica Sikra

By | 2018-05-30T13:05:12+00:00 28.05.2018|Događanja|Komentari isključeni za VATROGASNA ZAJEDNICA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE ODRŽALA IZVJEŠTAJNU SJEDNICU SKUPŠTINE

About the Author: