VATROGASNA VJEŽBA „KUPSKI SLAPOVI 18“

||VATROGASNA VJEŽBA „KUPSKI SLAPOVI 18“

VATROGASNA VJEŽBA „KUPSKI SLAPOVI 18“

Zajednička vježba matičnih DVD-a VZO Pisarovina pod nazivom „Kupski slapovi 2018“ održala se u nedjelju 10.06.2018. sa početkom u 13 h na području naselja Lijevo Sredičko.

Vježba se temeljila na scenariju gdje uslijed neopreznog spaljivanja biljnog otpada dolazi do požara  na staroj školi u Lijevo Sredičkom te se požar nošen jakim naletima vjetra proširio unutar škole i na krovište . Zbog pojave velikog zadimljavanja te panike u školi ostaju zarobljeni nastavnika i domar koji poziva žuran broj za pomoć i dobiva Županijski vatrogasni operativni centar koji o tome izvještava  Zapovjednika VZO Pisarovina Ivana Stepića te istodobno UVI sustavom uzbunjuje postrojbe DVD-a Lijevo Sredičko.

Zbog složenosti dojave Zapovjednik VZO Pisarovina nalaže ŽVOC-u da se uzbune i postrojbe DVD-a Bratina  i DVD-a Pisarovina za spašavanje (evakuaciju) i gašenje objekta te se osobno hitno upućuje na mjesto intervencije .

Postrojba DVD-a Pisarovina pristupa evakuaciji i spašavanju zaposlenika škole, te joj se po dolasku na ispomoć kod zajedničkog gašenja objekta te spašavanjem osoba pridružuju postrojba DVD-a Bratina.

Tijekom intervencije zbog gužve u prometu na sporednoj cesti kod kapele u centru Lijevog Sredičkog dolazi do prometne nesreće osobnog vozila gdje dolazi do potrebe oslobađanja osobe iz vozila. Tu intervenira postrojba  DVD Donja Kupčina te izvršava oslobađanje unesrećenog.

 

Uslijed udara groma na šetnici “Plaža“ dolazi do požara trave koji ugrožava kupače na plaži i nadstrešnicu. Uzbunjuju se postrojbe DVD-a Gradec Pokupski i Selsko Brdo za gašenje požara te relejnu dobavu vode iz rijeke Kupe, a u pomoć im pristiže susjedni DVD Lasinja. Prilikom gašenja izgubio se i ozlijedio jedan vatrogasac kojeg  pronalazi i evakuira postrojba DVD-a Lučelnica.

Sudarom „Žitne lađe“ i čamca na rijeci Kupi počinje treći dio vježbe koji se odnosi na spašavanje na vodi  koje izvodi postrojba DVD-a Lijevo Sredičko sa čamcem.

Zbog potonuća broda i mogućeg istjecanja goriva postavlja se preventivna brana na rijeku Kupu (izvodi postrojba DVD-a Donja Kupčina uz pomoću čamca i djelatnika Komunalnog Pisarovina).

Uspješnom gašenjem trave, dobave vode do požarišta,spašavanjem unesrećenog iz rijeke te postavljanjem brane vježba završava .

Cilj ove vježbe bila je koordinacija međusobnog djelovanja vatrogasnih postrojbi VZO Pisarovina na zahtjevnim intervencijama te njihovo uvježbavanje zajedničkog rada pri korištenju različitih alata,spasilačke opreme,uređaja, radio veza kao i različitih vidova vatrogasne taktike.U vježbi je sudjelovalo 58 vatrogasca sa 12 vatrogasnih vozil,a kao gosti su nazočili Zapovjednik VZZŽ Josip Novosel i Zapovjednik DVD Kravarsko Zvonko Čunović.

Na postrojavanju poslije vježbe zapovjednik VZO Pisarovina  proglasio je vježbu uspješnom te čestitao i  zahvalio se svim sudionicima.

 

Tekst i slike : Tajnik VZO Pisarovina

Tomislav Stepić

By | 2018-06-18T15:45:46+00:00 18.06.2018|Događanja|Komentari isključeni za VATROGASNA VJEŽBA „KUPSKI SLAPOVI 18“

About the Author: