VATROGASNA VJEŽBA „FRAN 2017.“

||VATROGASNA VJEŽBA „FRAN 2017.“

VATROGASNA VJEŽBA „FRAN 2017.“

Zajednička vježba matičnih DVD-a VZO Pisarovina pod nazivom „Fran 2017.“ održala se u petak 30.06.2017. sa početkom u 19³º h u proizvodnom pogonu tvrtke „Fran d.o.o.“ u Karlovačkoj ulici u Pisarovini.

Vježba se temeljila na scenariju gdje uslijed neopreznog loženja roštilja dolazi do požara  na otpadnom drvetu,paletama i piljevini ispred proizvodne hale drvenih proizvoda tvrtke „Fran d.o.o.“ te se požar nošen jakim naletima vjetra proširio unutar proizvodne hale. Zbog pojave velikog zadimljavanja radnici u panici počinju izlaziti iz hale.

Zaposlenici tvrtke  alarmiraju Županijski vatrogasni operativni centar koji izvještava  Zapovjednika VZO Pisarovina Ivana Stepića o nastaloj situaciji koji putem uzbunjivanja mobitelom upućuje na mjesto intervencije postrojbu DVD-a Pisarovina sa MNV i AC na spašavanje(evakuaciju) i gašenje objekta te se osobno hitno upućuje na mjesto intervencije (putem uzbunjuje postrojbu DVD-a Donja Kupčina,DVD-a Bratina i DVD Lijevo Sredičko).

Postrojba DVD-a Pisarovina pristupa evakuaciji i spašavanju zaposlenika iz proizvodnog dijela hale , dok postrojba DVD-a Donja Kupčina sa NV dolazi na ispomoć kod gašenja objekta te spašavanjem osobe koja je zbog nemogućnosti evakuacije zbog dima u zgradi  ostala zarobljena u administrativnom dijelu hale.

Svojim dolaskom postrojba DVD-a Bratina počinje gašanjem požara lakirnice .

Dolaskom Zapovjednika VZO Pisarovina na mjesto  intervencije uočava da se je požar proširio sa  kontejnera sa otpadom prema spremniku plina i raslinju izvan prostora tvrtke te se uzbunjuju  DVD-i Selsko Brdo i Gradec Pokupski te se upućuju na gašenje požara.

Dolaskom posade NV Lijevo Sredičko počinje gasiti požar paleta i kontejnera te štititi postrojbu DVD-a Pisarovina (jednim dijelom gasi i proizvodni dio u hali).

Zbog isijavanja topline prema vanjskom rezervoaru plina dolaskom postrojbi DVD-a Selsko Brdo i Gradec Pokupski vrši se zaštita rezervoara spajanjem na vanjske hidrante u poduzetničkoj zoni i opskrbe vodom VMŠ-ima DVD-u Bratina.

Budući da se požar proširio na vanjski JZ dio šikare zbog velikog angažmana snaga Zapovjednik VZO Pisarovina traži aktivaciju susjedne VZO te  pozivamo susjedne DVD-e Lasinju i Kupinec da zaustave širenje požara na otvorenom prostoru.

Tijekom intervencije zbog gužve u prometu na sporednoj cesti u poduzetničkoj zoni dolazi do prometne nesreće osobnog vozila gdje kod prevrtanja dolazi do potrebe oslobađanja osobe iz vozila. Tu intervenira postrojba  DVD Donja Kupčina te izvršava oslobađanje unesrećenog čime ova pokazno-edukativna vježba (koja se izvodila sekvencijski po zadaćama sudionika) završava.

Cilj ove vježbe bila je koordinacija međusobnog djelovanja vatrogasnih postrojbi VZO Pisarovina na zahtjevnoj intervenciji te njihovo uvježbavanje zajedničkog rada pri korištenju različitih alata,spasilačke opreme,uređaja, radio veza kao i različitih vidova vatrogasne taktike.U vježbi je sudjelovalo 43 vatrogasca sa 12 vatrogasnih vozila.

Na postrojavanju poslije vježbe zapovjednik VZZŽ Josip Novosel  proglasio je vježbu uspješnom te čestitao i  zahvalio se svim sudionicima.

 

Tekst i slike : Tajnik VZO Pisarovina

                                                                                                         Tomislav Stepić

By | 2017-09-12T09:34:56+00:00 03.07.2017|Događanja|Komentari isključeni za VATROGASNA VJEŽBA „FRAN 2017.“

About the Author: