Brojne aktivnosti DVD-a Gornji Desinec i u 2019. godini

||Brojne aktivnosti DVD-a Gornji Desinec i u 2019. godini

Brojne aktivnosti DVD-a Gornji Desinec i u 2019. godini

U subotu 1. veljače 2020. godine u prostorijama DVD-a Gornji Desinec održana je 91 -a sjednica Skupštine DVD-a Gornji Desinec na kojoj je prezentirano i jednoglasno usvojeno izvješće o radu i financijsko izvješće za proteklu 2019. godinu. Iz izvješća koje je podnio predsjednik DVD-a Gornji Desinec Vedran Boričević vidljivo je da su i tijekom 2019. godine članovi društva odradili brojne operativne, kulturne i društvene aktivnosti.


Svakako najznačajnija aktivnost protekle godine bila je proslava 100 godina Puhačkog orkestra i 90 godina DVD-a Gornji Desinec koja se održala 15. i 16. lipnja 2019. godine. U sklopu obilježavanja visokih obljetnica u Gornjem Desincu održan je 35. Susret vatrogasnih puhačkih orkestara Republike Hrvatske na kojem je sudjelovalo 17 puhačkih orkestara sa više od 600 glazbenika. Samu proslavu društva posjetilo je 33 dobrovoljna vatrogasna društva sa više od 700 vatrogasaca.

Vatrogasna postrojba DVD-a Gornji Desinec uspješno je odradila 16 vatrogasnih intervencija od kojih valja izdvojiti dva izuzetno zahtjevna požara objekata u Donjem Desincu i Vlaškovcu. Vatrogasci su sudjelovali i u dislokaciji vatrogasnih snaga na otoku Visu u ljetnim mjesecima, a članovi vatrogasne postrojbe kontinuirano su provodili vježbe i interna osposobljavanja. Andrija Novosel, dopredsjednik društva, sudjelovao je na međunarodnoj vježbi u Portugal kao pripadnik specijalističkih postrojbi civilne zaštite Republike Hrvatske. Ističemo ovdje i sudjelovanje donedavnog člana Tomislava Gregorića u potresom pogođenim gradovima u Albaniji krajem godine.

Natjecateljska odjeljenja djece sudjelovala su na službenom gradskom vatrogasnom natjecanju i ostvarila plasmane na županijsko vatrogasno natjecanje, te sudjelovala na vatrogasnim KUP natjecanjima.

Puhački orkestar pod vodstvom profesora Miroslava Poljančića i Gorana Jurkovića odradio je 22 nastupa tijekom godine, dok je podmladak orkestra nastupio na 3 nastupa. Svakako najznačajniji uspjeh orkestra je osvajanje srebrne plakete na državnoj smotri puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom, a od značajnijih nastupa izdvajamo gostovanje orkestra u Ogulinu, Splitu i Kaštelima.

DVD Gornji Desinec uz pomoć Zagrebačke županije, Grada Jastrebarskog, Glavnog vatrogasnog zapovjednika, Hrvatske vatrogasne zajednice, te pravnih i fizičkih osoba značajno je povećao operativnu aktivnost nabavkom vatrogasne opreme u iznosu većem od 100.000,00 kn, dok je značajna sredstva uložio u obnovu sanitarnih čvorova, postavljanju sekcijskih vrata na spremištima za vatrogasna vozila, kao i klimatiziranju prostorija za sastanke i druženja. Za uređenje vatrogasng doma tijekom 2019. godine uloženo je oko 150.000,00 kn.

I protekle 2019. godine DVD Gornji Desinec usko je surađivao i sa udrugama sa područja Desinca, sa župnikom župe Desinec Petrom Ribarićem i Stjepanom Halužanom, te s područnim odjeljenjima dječjeg vrtića i područne škole u Desincu.

Na sjednici Skupštine izabrana je nova tajnica društva Valentina Tončić, kao i novi spremištar i član Zapovjedništva Stjepan Kišan. Posebno važno je istaknuti da je u društvo pristupilo i 36 novih članova.

Članovima DVD-a Gornji Desinec uručena su i uvjerenja za izvršena osposobljavanja tijekom protekle godine, te spomenice za 10, 20, 30 i 40 godina rada u društvu.
DVD Gornji Desinec dobitnik je i Nagrade Grada Jastrebarskog u 2019. godini, a Puhački orkestar dobitnik je Plakete Hrvatskkog sabora kulture za svoj uspješan rad. Zapovjednik Krešimir Kišan dobitnik je i priznanja VZG Jastrebarskog za vatrogasca godine, dok je donedavni profesor Petar Fabijanić dobitnik Nagrade Grada Jastrebarskog za životno djelo.

Sjednici Skupštine prisustvovalo je 17 prijateljskih vatrogasnih društava i udruga s kojima društvo surađuje, od kojih izdvajamo po prvi puta dolazak predstavnika DVD-a Volavja i DVD-a Klinča Sela.

Članovi Skupštine jednoglasno su podržali i bratimljenje DVD-a Cvetković, DVD-a Volavje i DVD-a Gornji Desinec koje će svečano biti obilježeno ove godine.

Od uzvanika na sjednici Skupštine prisustvovali su zamjenica Župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, gradonačelnik grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel, ujedno i član DVD-a Gornji Desinec, županijski vatrogasni zapovjednik Josip Novosel, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog Željko Popović, predsjednik Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog Ivica Sikra, velečasni Stjepan Halužan, gradski vijećnik Petar Španić, voditeljica Područne škole Desinec Snježana Dugić i predsjednik Kluba veterana Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Gerjević.

Vedran Boričević, predsjednik DVD-a Gornji Desinec

By | 2020-02-07T11:04:24+00:00 07.02.2020|Događanja|Komentari isključeni za Brojne aktivnosti DVD-a Gornji Desinec i u 2019. godini

About the Author: