Proslava 23. obljetnice Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije

||Proslava 23. obljetnice Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije

Proslava 23. obljetnice Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije

U nedjelju 28.8.2016. u prostorijama DVD-a Bistra svečano je obilježena 23. obljetnica osnutka Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije. Svečanosti su se odazvali članovi Predsjedništva, Zapovjedništva, predstavnici Kluba vatrogasnih veterana VZZŽ, te uvaženi gosti.

Sjednicu je otvorio Predsjednik VZZŽ gospodin Stjepan Ptiček, koji je pozdravio nazočne, te nakon intoniranja himni pozvao Zapovjednika VZZŽ gospodina Josipa Novosela da nas provede kroz dvadesettrogodišnji rad zajednice.

Na poticaj Vatrogasnog saveza grada Zagreba i Hrvatskog vatrogasnog saveza, početkom 1993. godine počeli održavati inicijalni sastanci za osnivanje nove vatrogasne organizacije, koja bi pokrivala rad vatrogasnih saveza i društava na novoformiranom regionalnom ustroju tj. na područjima novih županija. Osnovan je Inicijativni odbor za osnivanje Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije u koji su ušli: Vladimir Domin iz Samobora, Janko Lacković iz Jastrebarskog, Ivica Košćec iz Sv. Ivana Zeline, i Ivan Lasan iz Dugog Sela, te nešto kasnije Branko Galuf iz Vrbovca i Ivica Živoder iz Brdovca. Uz više pokušaja organizacije osnivačke Skupštine, ona se održala 28. kolovoza 1993. godine u Vatrogasnom domu DVD-a Samobor uz nazočnost 40 delegata, predstavnika 20 vatrogasnih zajednica, sa ukupno oko 228 dobrovoljnih vatrogasnih društava te preko 10.000,00 članova.

Povećanje broja članica dogodio se 1995. i 1996. godine kada su Zagrebačkoj županiji prišli gradovi i općine Ivanić Grad, Križ, Kloštar Ivanić, Velika Gorica i Zaprešić.

Danas Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije broji 34 stalnih članica sa 289 vatrogasnih društava i 4 javnih vatrogasnih postrojbi sa preko 15 000 članova. Županijska zajednica danas je značajan čimbenik u izgradnji hrvatskog vatrogastva, od pružanja direktne financijske potpore svojim članicama u nabavi vatrogasne opreme, osposobljavanju vatrogasaca, organizacijom vatrogasnih vježbi i seminara, vatrogasnih natjecanja do financiranja usvojenih programa.

Rast i razvoj Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije uočili su kroz dugu suradnju i gosti koji su se obratili skupu kroz par riječi. Predstavnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za kontinent Mladen Vinković, te predstavnik Zagrebačke županije, pročelnik stručne službe županja gospodin Mato Jurić, koji su imali samo riječi hvale.

Te na samome kraju Predsjednik Ptiček zahvalio se svima na dolasku i pozvao na druženje u dobrom vatrogasnom raspoloženju.  Obilježavanje 23. obljetnice VZZŽ medijski su popratili radio Prigorski-kaj i televizija Zapad.

IMG_1265

IMG_1269

IMG_1283

IMG_1285

IMG_1264

By | 2017-09-12T09:35:01+00:00 29.08.2016|Događanja|Komentari isključeni za Proslava 23. obljetnice Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije

About the Author: